Knekkebrød av frø
Knekkebrødene er næringsrike og ”overraskende kjempegode” som mange sier. Uten melkeprodukter, gjær, bakepulver, egg, natron, mel, gluten eller sukker. Kan oppbevares tørt ganske lenge og trenger heller ikke å være i kjøleskap. De er superlette å lage sier folk som ”aldri” baker og små barn klarer det også, så lenge noen voksne vennligst kan ta seg av selve stekingen så ingen brenner seg☺
Ingredienser
- 125- 150 gram malte mandler (for en tettere knekkebrødtype, kan du ta 100 g malte mandler og 2-3 ss mandelmel)
- 2 dl solsikkekjerner (200 g)
- 1 dl gresskarkjerner (hvis du ikke liker gresskarkjerner kan du ta 3 dl med solsikkekjerner)
- 1 dl hele linfrø (175 g.)
- 1 dl hele sesamfrø (50 g.)
- 2 ss Husk psylliumfrø (ikke gul-baketype – ikke hele frø, men grønn boks – den som selges ”til hjelp for fordøyelsen”)
- ¼ ts salt (valgfritt, for de som er glade i salt eller skal ha dem som flatbrød til middagsmat, så kan du ta ½ -1 ts havsalt i)
- 2 ss kokosfett (valgfritt)
- 5 dl vann
De stekes på 160 grader og nederste i ovnen i ca 43-50 min. Grunnen til at de stekes på så svak varme, er for å ikke skade de verdifulle fettsyrene frøene er stappfulle av. Av denne røren blir det nok til to brett. Bakepapir er nødvendig fordi røren er svært klissete og å prøve å smøre stekebrettene med kokosfett eller smør først, har i hvert fall vi gitt opp. Sett ett brett nederst og ett i midten og bytt underveis etter ca 20 min, da du likevel må snu knekkebrødene for at de skal bli stekt ordentlig på begge sider. Trekk da forsiktig av papiret som om du skal ta av et stort klistremerke.
Hvis du ikke har varmluftsovn kan det hende det er best å steke ett og ett brett av gangen. Vent da med å ta i vannet på den andre porsjonen, for ellers blir røren tjukk og hard som gummi og umulig å få utover bakeplaten! Etter å ha prøvd oss frem med kjevle, sleiver, slikkepotter, hender og alt annet vi kunne finne på, fant vi at den beste metoden for å få røren jevnt og tynt nok fordelt utover stekeplaten raskt og fint, var å ta legge et ark med bakepapir oppå røren og så stryke utover fra midten med hendene til tykkelsen er 2-3 mm. Det går brillefint☺ Husk å ta av dette hjelpe-bakepairet før du setter brettet inn i ovnen. Knekkebrødene hever seg ikke, men de blir lette på konsistensen og helt nydelige på smak enten du tar kjøttpålegg, egg, fisk, ost eller mer søte varianter som banan honning, syltetøy eller bare økologisk meierismør.
Følg godt med på slutten, det er fort gjort at de fra å være bløte og ikke tørre nok, plutselig blir brune og brente. Etter ca 20-25 min bør du ta ut brettet av ovnen, snu arket med røren bakpå, og forsiktig dra av papiret og sett det inn i ovnen for resten av tiden. Slik får du stekt baksiden av knekkebrødene perfekt. Når de er gylne og tørre kan du ta dem ut og tørke dem på en rist. Du trenger ikke å være redd for å åpne ovnsdørene mange ganger for å sjekke om de er ferdige, for denne røren hever seg ikke og kan derfor heller ikke falle sammen. Du kan også ettertørke ved å skru av ovnen og ha ovnsdøren på gløtt med en grillvott i dørsprekken. Det er en smakssak om man liker tykkere knekkebrød, men er de for tykke så er det vanskeligere å få dem tørre nok til at de blir sprø og lekre og tørre nok til å kunne oppbevares bra. Hvis du skal pakke dem inni noe så velg helst papir slik at eventuell fuktighet kan få slippe ut.