Tips til oste-elskere
Det er en del av oss som helst ikke bør spise kumelksprodukter
Mange kan spise litt ost laget av geit, sau (får) eller bøffel. Her kommer noen forslag til oster som nå er tilgjengelige i Norge. De som reiser i Middelhavslandene vet at det fins masse gode geite- og fåreoster der, men ikke så mange i Norge, ennå, men siden det er flere og flere som oppdager at de har spist mer kumelksprodukter enn helsen deres hadde godt av, er etterspørselen økende for alternativer. Tidligere var man henvist til soya-kopier i helsekostbutikker, og de kan være bra alternativer, men smaker og oppfører seg ofte ganske forskjellig fra de ostene folk er vant til, så det fungerer ikke for alle.
- Queso de Cabra (nydelig gul geitost med rødvinssmak)
- Snøfrisk (hard gulost laget av geitemelk)
- Balsfjordost (hard gulost laget av geitemelk)
- Chevrè (myk geitost)
- Briè laget på geitemelk
- Fetaost orginal laget på sau/får eller geit OBS de aller fleste er laget på kumelk fordi det er billigst, så sjekk innholdsfortegnelsen nøye.
- Bøffel-mozarella (ja det er også den dyreste…sukk)
Her kommerett unntak: Parmesanost er behandlet på en helt spesiell måte slik at NOEN, ser ut til å tåle LITT, selv om den er laget på kumelk.
De harde gulostene fungerer nydelig som ostelokk på alt mulig, chevrè i sauser og i salater, fetaost i salater, bøffelmozarella på pizza og andre steder med ostelokk og i salater. Alle ostene fungerer fint på knekkebrød og brød.