Grønn juice
– oppskrift fra lege og ernæringsekspert Christian Daling
- 1 økologisk agurk
- 1-2 økologisk stangselleri
- 1 økologisk sitron (evt. med litt skall. Er sitronen ikke økologisk bør skallet utelates.)
- 1 tommel ingefær (eller bare en liten cm hvis du ikke liker for sterk juice)
Lag også gjerne saft av solsikkespirer, som har et spesielt høyt proteininnhold eller andre spirer du har.
Grønnkål, spinat og brokkoli er også gode ingredienser i denne juicen.
For barn kan man tilsette appelsin, gulrot og rødbeter (anbefales sjelden til voksne fordi det gir en for høy blodsukkerstigning). Hvetegress bør saftes for seg, fordi det gir så kraftig smak. Hvetegressjuice kan du heller ta som egen energi-shots.
Denne juicen kan du drikke om morgenen istedenfor vanlig frokost. Den vil hjelpe kroppen din å rense seg, og gir nok næring til å bære deg fint igjennom formiddagen frem til lunsj. Drikk så mye du kjenner at kroppen din vil ha. Det er bare kroppen din som kan vite hva som er passe for deg, lytt til den.
(Et tips fra en pasient av de som har prøvd å lage juicer til sin ungdomssønn og seg selv: Hvis du putter opp i chili, dekker den over alle andre smaker. Dette kan være spesielt nyttig når du har puttet opp i mange sunne saker som ikke er så veldig deilige på smak☺)
Alle ingrediensene presses i en “juicer”. Det er best om du drikker den umiddelbart slik at du bevarer mest mulig av helseeffekten. Hvis du skal drikke den senere kan du ha den i en termos eller i kjøleskapet. Sitron gjør at den beholder sin kvalitet lenger.
Et eksempel på en god «saktejuicer» fås kjøpt på www.sanabona.no, eller på helsekosten ved Frognerbadet. Den heter Omega og koster ca. kr.3300,-
PS. Det meste av maten vi spiser er ikke lenger vital, fordi den er høstet for lenge siden. Mye av livskraften/energien tapes på den lange veien fra åkeren og til maten kommer på vårt bord. Vitaliteten reduseres ytterligere ved dårlig oppbevaring og industriell bearbeiding.
Rå mat spruter av liv. Maten må imidlertid være helt rå = nylig høstet. Spirer og mat fra kjøkkenhagen som spises umiddelbart er eksempler på vital mat.
Eksempel: Studie på salat: 50% av næringen er borte 30 minutter etter at den er høstet.